اگر از قبل تصمیم گرفته باشید که در دانشگاه رشته روانشناسی را مطالعه کنید، احتمالا میدانید که روانشناسی چه رشتهی جذابی است. روانشناسی به شما کمک میکند که رفتار انسان و عملکرد ذهن او را درک کنید، همچنین درک بهتری از اینکه ما انسانها چطور فکر، احساس و رفتار میکنیم داشته باشید. رشتهی روانشناسی به شما این توانایی را میدهد که بفهمید چه چیزی شخصیت ما را شکل میدهد. ما در طول زندگیمان چطور یاد میگیریم و تغییر میکنیم و چرا مردم به شکل خاصی رفتار میکنند. رواشناسی رشتهای است که موجب میشود به درک عمیقی از انسان دست پیدا کنید.
مزایای انتخاب رشته روانشناسی
روانشناسی باعث میشود که درک بهتری از خود داشته باشید.
تحصیل در رشته روانشناسی و آشنایی با نظریههای مختلف آن باعث میشود که سوالهای زیادی از خودمان بپرسیم. سوال های که همیشه جواب ندارند، اما باعث میشوند که به طور مدام در درون خود جستوجو کنیم و چیزهایی را کشف کنیم. مثلا پشت رفتارهایی که انجام میدهیم، گاهی انگیزههای هست که خودمان هم به روشنی از آنها آگاه نیستیم. اما به کمک روانشناسی میتوانیم به تدریج این انگیزهها را کشف کنیم. شخصیت خودمان را بشناسیم و ببینیم که این نوع شخصیت چطور بر رفتار ما تاثیر میگذارد. هر چقدر خود را بهتر درک کنیم، رابطهمان با اطرافیان هم بهتر میشود و میتوانیم ارتباط قویتری با دوستان و خانواده و همکارانمان داشته باشیم.
مدیریت استرستان بهتر میشود.
زمانی که پی می برید ذهن انسان چطور کار میکند، به بینشی میرسید که راحتتر میتوانید با استرسهای روزمره کنار بیایید.
این بینش به شما کمک میکند که عوامل محرکی را که باعث ایجاد استرس در شما یا فرد دیگری میشوند را تشخیص دهید و تا جایی که میتوانید از این عوامل دوری کنید. همچنین یاد میگیرید در صورتی که این عوامل استرسزا اجتناب تاپذیر باشند، چه روشهایی به کار ببندید تا استرس خود را کاهش دهید.
مطلب پیشنهادی: مهمترین معیارهای انتخاب شغل که باید بدانید
مهارتهای تحلیلی و تحقیقاتی ارزشمندی به دست میآورید.
روانشناسی جادو نیست. یک روانشناس نمیتواند ذهن افراد را بخواند، و بداند فردی که روبهروی او نشسته است، از چه چیزی میترسد یا رنج میبرد، یا چه نقاط قوتی دارد. روانشناسی یک علم است و یک روانشناس برای اینکه نتیجهی خاصی بگیرد، باید اطلاعات زیادی را جمعآوری و تجزیه و تحلیل کند. برای این کار روانشناس باید با روشهای تحقیق آشنا باشد. بیشتر مطالب رشته روانشناسی که در مجلات یا شبکههای اجتماعی نوشته میشود بیشتر روانشناسی زرد است و ارتباطی با چیزی که یک دانشجوی روانشناسی باید یاد بگیرد ندارد.
با تحصیل رشته روانشناسی، مهارتهای حل مسئلهی شما بهبود پیدا میکند.
مهارت حل مسئله به این معنی است که به یک مسئله از زوایای مختلفی نگاه کنید، تا بتوانید بهترین و موثرترین راهحل ممکن را برای آن پیدا کنید. همهی افراد موقعی که با چالشها و مشکلات روبهرو میشوند به مهارتهای حل مسئله نیاز دارند. اما داشتن این مهارت برای یک روانشناس ضروری است، چرا که زندگی حرفهای یک روانشناس در واقع مجموعهای از مسائل است که باید حل شوند. به همین دلیل دانشجویان روانشناسی در موقعیتهایی قرار میگیرند، که مهارت حل مسئله را تمرین کنند. علاوه بر این، با یادگیری این مهارت، در زندگی شخصی هم بهتر میتوانید موقعیتها را مدیریت کنید، و به اهدافتان برسید.
با تحصیل رشته روانشناسی میتوانید برای خودتان کار کنید.
تحصیل در رشته روانشناسی گزینه ای مناسب برای افرادی است که همیشه رویای کار کردن برای خودشان را در سر داشتهاند. بسیاری از روانشناسان بعد از اینکه تجربهای کسب کردند، و خودشان را به عنوان متخصص ثابت کردند، مرکز مشاوره خصوصی تاسیس میکنند. هر چند داشتن مرکز خصوصی برای همهی افراد مناسب نیست، اما به شما این امکان را میدهد که وقت و درآمدتان را خودتان تعیین کنید.
نسبت به بیماریهای روانی دیدگاه متفاوتی پیدا خواهید کرد.
در بارهی بیماریهای روانی باورهای غلط زیادی وجود دارد. با تحصیل در رشتهی روانشناسی تفاوت بین سندروم، اختلال، و بیماری را درک میکنید. متوجه خواهید شد که داروها و رواندرمانی بیماریها را درمان نمیکنند، بلکه علایم آن را بهبود می بخشند. اما این موضوع چیزی از ارزش روانشناسی کم نمیکند چرا که بهبود علایم تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی بیمار دارد و برعکس داروها که با قطع شدن آنها به تدریج علایم بیمار برمیگردند. زمانی که جلسات روانشناسی به پایان میرسد، تغییرات ایجاد شده به جز در موارد محدودی، همیشه همراه بیمار باقی میماند.
دشواریهای روانشناس بودن
روانشناس بودن به شما این فرصت را میدهد که به مردم کمک کنید در زندگیشان تغییر ایجاد کنند. اما این کار همیشه آسان نیست. افرادی که به روانشناس مراجعه میکنند، گاهی مشکلات بسیار جدی دارند، شما باید به این افراد کمک کنید که بهترین و موثرترین روش برای حل مشکلاتشان را پیدا کنند. این مسئله میتواند استرس زا باشد. یک روانشناس هر چقدر هم که با تجربه باشد، به دلیل پیچیدگی روان انسان، همیشه ممکن است با موضوعی روبهرو شود که قبلا با آن برخورد نکرده است.
مواجههی روزانه با مشکلات روانی افراد، در دراز مدت میتواند باعث فرسودگی یک روانشناس شود، به همین دلیل لازم است که یک روانشناس بیاموزد که زندگی کاری و شخصیاش را از یکدیگر جدا کند و در خارج از اوقات تعیین شده به زندگی مراجعانش فکر نکند.
رشته روانشناسی برای چه افرادی مناسب است؟
رشتهی روانشناسی برای افرادی مناسب است که، توانایی همدلی بالایی دارند.
همدلی به معنای این است که فرد بتواند خود را جای دیگران قرار بدهد و دنیا را از دریچهی چشمهای آن ها ببینند.
همچنین یک روانشناس باید فرد صبوری باشد که رفتارهای ناسازگار را در مراجعان تشخیص میدهد. اما به جای اینکه به آنها بگوید که چه چیزی را تغییر بدهند و چطور آن را تغییر بدهند، به آنها کمک میکند تا خودشان را کشف کنند. روانشناس باید صبر کند تا مراجع برای تغییر آماده شود و او را مجبور به تغییر نکند. افراد صبور این واقعیت را راحتتر میپذیرند که پیشرفت یک فرآیند کند و غیرخطی است و مواقعی هست که مراجع به جای پیشرفت، پسرفت میکند.
یکی دیگر از ویژگیهای که یک روانشناس خوب نیاز دارد، مهارت گوش دادن است.
گوش دادن در اینجا فقط به معنی شنیدن نیست بلکه یک رواشناس موفق به جای اینکه فرض کند که میداند مردم دربارهی چه چیزی صحبت میکنند، با دقت به کلمات گوش میدهد و در صورت لزوم از فرد سوال میکند تا مطمئن شود که اطلاعاتی را به او داده شده، به درستی درک کرده است.
همچنین افرادی که رشته روانشناسی را انتخاب میکنند، باید رازدار باشند، و کوچکترین اطلاعاتی را که مراجع با آنها در میان میگذارد، در اختیار افراد دیگر قرار ندهند، حتی اگر مطمئن باشند این افراد هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. و در نهایت یک روانشناس باید به کمک به مردم علاقمند باشد تا بتواند با دقت به آنها گوش بدهد و برخورد مثبتی با آنها داشته باشد.
در بعضی از کشورها، افرادی که در رشته روانشناسی تحصیل میکنند، قبل از اینکه شروع به پذیرش مراجع کند، باید مدت مشخصی تحت درمان قرار گرفته باشند. در ایران چنین قانونی وجود ندارد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که شما تا زمانی که احساسات خود را نبینید و درک نکنید نمیتوانید این احساسات را در دیگران هم ببینید و تشخیص دهید. داشتن مدرک روانشناسی به تنهایی برای کمک به افراد کافی نیست، چون یک روانشناس با روان انسانها سر و کار دارد، تا زمانی که خود روان نسبتا سالمی نداشته باشد، ممکن است ناخواسته به جای کمک به آنها آسیب بزند.
مطلب پیشنهادی: ۸ ویژگی شغل مناسب که باید به آنها توجه کنید
شرایط تاسیس مطب روانشناسی
اگر قصد تاسیس مطب داشته باشید، باید شرایط زیر را داشته باشید.
- شما باید حداقل مدرک کارشناسی ارشد داشته باشید و رشتهی کارشناسیتان هم غیر مرتبط نباشد.
- حداقل یک سال از فارغ التحصیلی شما گذشته باشد.
- در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور عضو باشید.
- درخواست صدور پروانه کار خود را برای این سازمان بفرستید.
- در مصاحبهی تخصصی شرکت کنید و تواناییهای شما مورد تایید اعضای این سازمان قرار بگیرد.
بازار کار رشته روانشناسی و درآمد آن
درصورتی که هدف شما از انتخاب رشته روانشناسی درمانگری است، باید بدانید که فقط با داشتن یک مدرک کارشناسی روانشناسی به شما اجازهی درمان داده نمیشود و برای این کار باید مدرک ارشد داشته باشید.
با مدرک کارشناسی روانشناسی شما میتوانید به عنوان مربی در مهد کودک و خانههای بازی کودک استخدام شوید. میتوانید معلم دبستان شوید یا واحد روانشناسی را در دبیرستانها تدریس کنید یا اینکه به عنوان مدیر داخلی کلینیکهای روانشناسی مشغول به کار شوید. همچنین میتوانید به عنوان مشاور در مراکز توانبخشی فعالیت کنید. طبیعی است که در این حالت درآمد بالایی نداشته باشید.
در صورت داشتن مدرک کارشناسی ارشد قادر خواهید بود به عنوان روانشناس در کلینیکها یا مراکز مشاوره و روانشناسی بیماران را درمان کنید. همچنین در صورت داشتن توانایی مالی میتوانید مطب روانشناسی خود را تاسیس کنید.
درآمد شما در این حالت بسته به میزان تجربه و شهری که در آن زندگی میکنید متغیر است.
در شهرهای بزرگ افراد بیشتری به روانشناسان مراجعه و اعتماد میکنند اما در شهرهای کوچک افراد کمتری میپذیرند که به روانشناس مراجعه کنند.
البته در سالهای اخیر که استفاده از اینترنت فراگیر شده، افراد زیادی در شبکههای اجتماعی از تجربههای مثبت خود در مراجعه به روانشناس صحبت میکنند و همین باعث شده که روانشناسی جایگاه بهتری در ذهن مردم پیدا کند. در این حالت هر چه تجربهی شما بیشتر باشد بیشتر شناخته خواهید شد و میتوانید درآمدهای بسیار بالایی هم داشته باشید.
این نکته را هم فراموش نکنید که هر شغلی در صورتی درآمد بالایی برای شما به ارمغان میآورد که واقعا به آن علاقه داشته باشید. شما ممکن است شغلی داشته باشید که چندان پردرآمد نیست اما به دلیل علاقهتان آن را به حرفهای پولساز تبدیل کنید.
از طرف دیگر ممکن است، شغلی انتخاب کنید که جز مشاغل پردرآمد است اما به دلیل بیعلاقگی نتوانید در آن موفق شوید. پس رشتهای را که به آن علاقه ندارید را به امید درآمد بالا انتخاب نکنید.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی رشته روانشناسی پرداختیم. روانشناسی علمی است، که شما را با ذهن، شیوهی تفکر، و تاثیر افکار بر احساسات آشنا میکند. شما قادر خواهید بود به افراد کمک کنید، که دردها و رنجهای روحی خود را درمان کنند، و به آرامش و رضایت بیشتری در زندگی دست پیدا کنند. ضمن کمک به افراد، روانشناسی به خود شما هم کمک میکند، که به درک روشنی از خودتان، و دنیای اطرافتان برسید. روابط بین فردی باثباتتر و موفقتری داشته باشید و در زندگی شخصیتان هم راحتتر میتوانید به اهداف خود برسید.
به عنوان کلام آخر باید گفت روانشناسی رشتهای است که با آن میتوانید به اعماق انسان سفر کنید، سفری که اگر به آن علاقه داشته باشید، ضمن اینکه زندگی غنیتری را تجربه میکنید، به درآمد بالا هم دست پیدا خواهید کرد.
دیدگاه شما چیست؟