معرفی رشته‌ فیزیوتراپی؛ فیزیوتراپیست کیست و چه کار می‌کند؟

افراد به دلایل مختلفی درد می‌کشند. این درد و رنج ممکن است به دلیل بیماری یا ‌آسیب‌دیدگی باشد. ممکن است به دلیل عمل جراحی ایجاد شده باشد یا خیلی ساده به دلیل وضعیت بد بدن و عادت‌های غلط  به‌ وجود آمده باشد. در همه‌ی این موارد کیفیت زندگی افراد به دلیل ناتوانی در حرکت آزادانه‌ی بدن و درد مزمن تحت تاثیر قرار می‌گیرد و فعالیت‌های روزانه آن‌ها مختل می‌شود. در این حالت فارغ‌التحصیلان رشته‌ فیزیوتراپی به کمک این افراد می‌آیند تا آن‌ها را تا جایی که ممکن است به سطح عملکرد قبلی‌شان برگرداند و با آموزش فعالیت‌ها و سبک زندگی صحیح از صدمه و آسیب بیشتر جلوگیری ‌کند.

فیزیوتراپی یک علم بسیار قدیمی است که قدمت آن به زمان بقراط برمی‌گردد. در آن موقع از ماساژ برای درمان درد استفاده می‌شد. از آن زمان تا امروز فیزیوتراپی به کار خود ادامه‌ می‌دهد و امروز با تکنیک‌های بسیار پیشرفته می‌تواند انواع مشکلات را برطرف کند.

اگر قصد انتخاب رشته‌ی فیزیوتراپی را دارید این مقاله به شما کمک می‌کند که اطلاعات بیشتری درباره‌ی این رشته، بازار کار آن و اینکه برای چه افرادی مناسب است به دست آورید تا با تحصیل بهتر آینده بهتری به دست بیاورید.

فیزیوتراپیست کیست و چه کار می‌کند؟

به عنوان یک فیزیوتراپیست باید درباره‌ی نحوه‌ی کار بدن دانش عمیقی داشته‌باشید. شما در دانشگاه مهارت‌های بالینی را می‌آموزید که به کمک آن‌ها می‌توانید طیف وسیعی از مشکلات و بیماری‌ها را درمان کنید. بعضی از این مشکلات عبارتند از:

  • مشکلات اسکلتی عضلانی (مثل  درد کمر و گردن، آرتروز)
  • مغز یا سیستم عصبی ( مشکلات مربوط به سکته مغزی، ام اس یا پارکینسون)
  • قلب و گردش خون ( توان بخشی پس از حمله قلبی)
  • ریه ها و تنفس ( مثل آسم و فیبروز کیستیک)

درمان هر فرد، به طور اختصاصی با توجه به نوع مشکل او طراحی می‌شود و شما از روش‌های مختلفی مثل ماساژ و درمان دستی، ورزش، سرما و گرما درمانی، اولتراسوندتراپی، تحریک الکتریکی و … استفاده می‌کنید تا درد و التهاب بیماران را کاهش دهید و به آن‌ها کمک کنید تا قوی‌تر و انعطاف‌پذیرتر شوند.

اما هدف شما به عنوان یک فیزیوتراپ فقط درمان مشکل نیست. در بسیاری از موارد صدمه به دلیل مشکلات زمینه‌ای دیگری ایجاد شده است. به عنوان مثال درد کمر ممکن است به دلیل وضعیت بد بدن، فعالیت‌های تکراری مربوط به کار، اضافه وزن یا حتی انجام یک تمرین ورزشی به صورت اشتباه باشد.

شما به بیمار آموزش می‌دهید که  سبک زندگی خود را به شکلی تصحیح کند که از آسیب‌های بیشتر در آینده در امان بماند.

مزایای تحصیل در رشته‌ی فیزیوتراپی

 درباره‌ی بدن و سیستم‌های آن دانش گسترده‌ای به دست می‌آورید.

به عنوان یک فیزیوتراپیست شما با طیف وسیعی از بیماران سر و کار دارید. افرادی که تصادف رانندگی داشته‌اند، با افزایش سن با مشکلات حرکتی روبه‌رو شده اند، به دلیل فعالیت‌‌های ورزشی آسیب دیده‌اند و…

شما زمانی می‌توانید بهترین برنامه را برای هر یک از افراد طراحی کنید که بدانید بدن چطور کار می‌کند، در هنگام بروز بیماری یا آسیب چه تغییراتی در آن ایجاد می‌شود و چطور خودش را بهبود می‌بخشد.

این دانش نه فقط برای بیماران شما، بلکه برای خود شما نیز مفید است. شما می آموزید که چگونگی سبک زندگی و بدن سالم‌تری داشته باشید.

علاوه بر بدن با احساسات افراد هم در ارتباط هستید.

یک فرد برای درمان به چیزی بیش از آناتومی، فیزیولوژی و آسیب شناسی نیاز دارد. عواطف، احساسات و افکار او بر مدت زمان و میزان بهبودی تاثیر می‌گذارد. بیمار برای این‌که بتواند برنامه‌ی درمانی خودش را دنبال کند، به انگیزه و روحیه نیاز دارد.

گاهی بعضی از بیماران به دلیل آسیب دیدگی شدید روحیه‌ی خود را از دست داده‌اند و ممکن است با این‌که به بیش از یک دوره درمان نیاز داشته باشند بعد از پایان دوره‌‌ی اول درمان را رها کنند.

به عنوان یک فیزیوتراپ برای اینکه بتوانید به یک بیمار کمک کنید تا به بالاترین سطح ممکن سلامت دست پیدا کند باید بتوانید بر احساسات ‌آن‌ها تاثیر مثبت بگذارید و به آن‌ها اعتماد‌به‌نفس بدهید تا بتوانند بر موانعی که بر سر راه آن‌هاست غلبه کنند.

گاهی لازم است آن‌ها را قانع کنید که اگر چه نمی‌توانید سلامتی خود را به طور کامل به‌دست بیاورند، اما می‌توانند در وضعیت موجود تغییر چشم‌گیری ایجاد کنند.

در واقع فیزیوتراپی رشته‌ای است که به کمک آن می‌توانید، هم بر سلامت جسمی و هم بر سلامت روحی افراد تاثیر بگذارید.

خواه، ناخواه باید سلامت جسمی خود را حفظ کنید و آن را ارتقا دهید.

فیزیوتراپی شغلی است که به فعالیت بدنی زیادی نیاز دارد. شما باید نحوه‌ی درست انجام کشش‌ها و تمرین‌ها را به بیماران خود نشان دهید. ممکن است مجبور شوید در کنار آن‌ها این تمرین‌ها را انجام دهید.

صرف‌نظر از این‌که تا چه حد در این مرحله درگیر شوید، فیزیوتراپی از نوع مشاغلی نیست که تمام روز پشت میز بنشینید. علاوه بر این برای درمان دستی و کشش عضلات بیماران که به‌وسیله‌ی شما انجام می‌شود به سطحی از سلامت و تناسب اندام نیاز دارد. پس به‌ نوعی مجبور هستید به سلامت جسمی خود بیشتر توجه کنید.

فیزیوتراپی رشته‌ای است که امکان پبشرفت زیادی دارد.

فیزیوتراپی رشته‌ای است که به طور مدام در حال تغییر است، و تحقیقات زیادی در مورد آن انجام می‌شود. شما همیشه این امکان را دارید که مهارت‌های خود را ارتقا دهید و روش‌های درمانی جدید را یاد بگیرید. این موضوع به شما کمک می‌‌کند که بتوانید از بیماران خود بهتر مراقبت کنید و در زمان استخدام هم در نظر کارفرمایان گزینه‌ی مناسب‌تری باشید.

این فرصت را دارید که ازدیدن روند بهبودی افراد لذت ببرید.

شما با افرادی سر و کار دارید که درد زیادی می‌کشند یا توانایی حرکت ندارند. شما به عنوان فیزیوتراپ این توانایی را دارید که به آن‌ها کمک کنید که  به زندگی عادی خود برگردند. بیماران با عمل به توصیه‌ها و انجام تمرین‌هایی که برای آن‌ها تعیین می‌کنید، پیشرفت می‌کنند. شما این فرصت را دارید که موفقیت آن‌ها را مشاهده کنید. هر چند گاهی این پیشرفت‌ها بسیار جزیی و کوچک است اما گاهی فردی که از شما کمک گرفته می‌تواند سلامتی خود را به طور کامل به دست بیاورد و این تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی است.

چالش‌های فیزیوتراپیست بودن و رشته فیزیوتراپی

شما به عنوان یک فیزیوتراپیست، گاهی اوقات با بیمارانی رو‌به رو می‌شوید که از یک آسیب دیدگی شدید رنج می‌برند و همین مسئله آن‌ها را خشمگین، پرخاشگریا لجباز کرده است.

بعضی از افراد از تکنیک‌ها و توصیه‌هایی که به آن‌ها یاد می‌دهید استقبال می‌کنند در حالی‌که بعضی دیگر تصمیم می‌گیرند در برابر توصیه‌های شما مقاومت کنند.

همچنین گاهی شما همه چیز را به درستی انجام می‌دهید اما روند بهبودی بیمار بسیار کند است. این می‌تواند هم برای بیمار و هم برای شما ناامید کننده باشد.

رشته‌ی فیزیوتراپی برای چه افرادی مناسب است؟

فیزیوتراپی یک درمان مشارکتی است که با همراهی فیزیوتراپ و بیمار انجام می‌شود. یک فیزیوتراپ باید بتواند به خوبی با بیماران مختلف رابطه برقرار کند و شرایط و روش‌های درمان را برای آن‌ها توضیح بدهد.

باید بتواند با بیماران همدلی کند و در گوش دادن به آن‌ها مهارت داشته باشد.

اگر بیماران احساس کنند که فیزیوتراپ‌شان به نگرانی‌های آن‌ها گوش می‌دهد بیشتر به او اعتماد می‌کنند و توصیه‌های او را با دقت بیشتری دنبال می‌کنند.

همچنین یک فیزیوتراپ باید فرد مسئولیت پذیری باشد که به بیمار متعهد است. وظیفه‌ی فیزیوتراپ فقط محدود به تشخیص و درمان بیماری نیست. کار او با دادن برنامه‌ی درمانی به بیمار به پایان نمی‌رسد. بلکه او باید به طور مداوم با بیمار در ارتباط باشد و پیشرفت او را بررسی کند. عواملی را که مانع پیشرفت می‌شوند شناسایی کند و با او در میان بگذارد.

اگر بیمار احساس کند که به حال خود رها شده تا تمریناتش را انجام دهد به احتمال زیاد دلسرد می‌شود و قبل از بهبودی کامل درمان را رها می‌کند.

موضوع دیگر این است که یک فیزیوتراپ باید اعتماد‌به‌نفس داشته‌باشد و به قضاوت و تخصص خود برای رسیدگی به بیمار اعتماد کند. اعتماد به نفس باعث می‌شود که بتواند به موقع و بهتر تصمیم بگیرد و همین می‌تواند در نتیجه‌‌ای که برای بیمار به دست می‌آید تغییر ایجاد کند.

یکی  دیگر از ویژگی‌های مهمی که یک فیزیوتراپ به آن نیاز دارد صبر و شکیبایی است چرا که مسیر بهبودی، به خصوص در مورد بعضی بیماران بسیار طولانی است. بیمار بارها ناامید می‌شود و احساس یاس و ناتوانی می‌کند. اگر فیزیوتراپ فرد صبوری نباشد نمی‌تواند تغییرات جزیی را که بیمار کرده، ببیند، آن تغییرات را به آن نشان بدهد و او را برای ادامه‌ی مسیر تشویق کند.

علاوه بر این‌ها، یک فیزیوتراپ به روحیه‌ی قوی نیاز دارد تا در زمان‌هایی که تحت‌فشار است بتواند آرام، خونسرد و متمرکز باقی بماند.

بازار کار رشته‌ی فیزیوتراپی و درآمد آن

رشته‌های زیادی وجود دارند که بازار کار و درآمد آن‌ها به شهری که در آن زندگی می‌کنید ارتباط مستقیم دارد. بعضی رشته‌ها در شهرهای کوچک بازار کار مناسبی ندارد و شما با انتخاب آن‌ها مجبور خواهید شد که در آینده در شهرهای خاصی اقامت کنید.

اما فیزیوتراپی یک رشته‌ی مستقل از مکان است و یک فیزیوتراپ می‌تواند در بیشتر مناطق کشور کار پیدا کند. هم‌چنین از آن‌جا که  فیزیوتراپی یک رشته‌ی پرتقاضا در سراسر جهان است، شما این امکان را هم دارید که به بازار کار جهانی به خصوص در کشوری مثل آلمان راه پیدا کنید.

یک فیزیوتراپ می‌‌تواند در محل‌های کار متنوعی مثل بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، کلینیک‌های فیزیوتراپی، مراکز توان‌بخشی، مجموعه‌های ورزشی، خانه‌های سالمندان و… کار کند و با افرادی از اقشار و سنین مختلف در ارتباط باشد.

جمعیت ایران به تدریج در حال پیر شدن است و این تقاضا برای فیزیوتراپ‌ها را افزایش می‌دهد.

درآمد یک فیزیوتراپ به مهارت و تجربه‌ی او بستگی دارد و هر چه توانایی تشخیص و درمان فیزیوتراپ بیشتر شود درآمد او هم به همان نسبت بیشتر می‌شود.

فیزیوتراپی در منزل برای افرادی که توانایی حرکت ندارند و تاسیس کلینیک خصوصی فیزیوتراپی هم گزینه‌هایی  است که می‌تواند به درآمد بالایی منجر شود. البته تاسیس کلینیک فیزیوتراپی به داشتن سابقه‌ی کار و توانایی مالی بالا نیاز دارد. در کل فیزیوتراپی جز زشته‌هایی که درآمد متناسبی دارند و می‌تواند از یک درآمد متوسط تا درآمدهای بالا را شامل شود.

جمع‌ بندی رشته‌ی فیزیوتراپی

در این مقاله به معرفی رشته‌ی فیزیوتراپی پرداختیم.  فیزیوتراپی یکی از رشته‌های پیرا‌پزشکی است که به افراد کمک می‌کند که از آسیب‌ها و بیماری‌هایی که گاهی بسیار جدی هستند بهبود پیدا کنند. هدف فیزیوتراپی معمولا کاهش درد و مدیریت بیماری‌های مثل سکته مغزی، آرتروز، دیابت و … است.

این درمان به بیماران می‌آموزد که چطور بهتر زندگی کنند و به آن‌ها کمک می‌کند که کیفیت از دست‌رفته‌ی زندگی خود را دوباره به دست بیاورند یا به شیوه‌ای زندگی کنند که پیش از این برای آن‌ها ممکن نبوده است.

اگر فردی هستید که به ارتباط با دیگران و کمک به آن‌ها علاقه دارد و از سلامت جسمی مناسبی برخوردار هستید، رشته‌ی فیزیوتراپی می‌تواند پاسخ مناسبی برای نیازهای شما باشد.

دیدگاه شما چیست؟